Rekylen rycker allt närmare – men nedgången består

Nedstället fortsätter och även under tisdagen tilltog nedgången på Stockholmsbörsen och vi bjöds på ytterligare ett nytt årslägsta. Efter en avvaktande inledning och flera misslyckade försök från fyndköparnas sida tilltog nedgången efter USA-öppningen. Återigen stängde OMXS30 nära dagslägsta vid 1012,49 som motsvarade en nedgång med 2,6 procent, trots den positva månadseffekten. Endast 6 aktier av de 65 jag dagligen bevakar steg vilket innebär att gårdagen blev den åttonde dagen i rad där mindre än hälften av aktierna steg. Även under uppgångsdagarna har det alltså varit ovanligt få aktier som deltagit i uppgångarna vilket jag tolkar som att de stora elefanterna undviker att kliva in på banan. Omsättningen uppgick till 17,7 miljarder kronor vilket är 28 procent högre än snittet.

De flesta av världens börser befinner sig nu i nedåtgående trender och då bör man hålla i minnet att det är en helt annan typ av volatilitet som råder. När vollan är högre skall positionsstorlekarna anpassas nedåt i motsvarande grad!

H&M B backade 3,3 procent till 204,70 kronor vilket innebär att börsvärdet föll med 10 miljarder, enbart igår.

Bättre gick det för Ericsson som uppvisade imponerande styrka genom att stänga på plus, en dag som igår. Läs gärna min analys på Axier.se. Lundin Mining tillhörde vinnarna och aktien steg med 2,6 procent till 46,97 kronor.

VIX (fear index) öppnade nedåt men vände upp för att stänga på 24,8 vilket innebar en måttlig uppgång på 4,8 procent. Trots den stora osäkerheten på börserna verkar placerarkollektivet ta det relativt lugnt och det ökar chansen för att stödnivån kring 1250 skall stå pall, men om nivån punkteras är risken stor för att VIX kommer att passera 25 och närma sig 30 där risken för ett kraftfullt nedställ ökar dramatiskt. Det gäller fortsatt att dansa nära nödutgången och göra det med mindre steg än normalt.

Dollarn steg under tisdagen och har smugit sig uppåt under morgonen. När detta skrivs (kl 5:40) noteras valutaparet USD/SEK i 6,41.

Råoljepriset (Brent) föll rejält igår men nedgången har bromsats upp något nu under morgonen. Ett fat Brent råolja kostar just nu 116 dollar.

Läget blir allt mer kaotiskt och den totala avsaknaden av bredd i samband med de allt kortare uppgångsfaserna visar att även de stora elefanterna positionerar sig för nedgång. Stödnivåerna ryker på löpande band och de nivåer som bara för några dagar sedan kändes långt bort närmar sig nu med stormsteg. Punkteras 1000-nivån börjar den mycket viktiga 980-nivån som var svårpasserad under uppgången i slutet av 2009 att rycka närmare. Tekniskt och tidsmässigt närmar vi oss en uppstuds, men om, när och hur stor den blir är svårt att sia om. I nuvarande marknadsläge skall den i alla fall användas för att leta nya och bättre nivåer för att gå kort. Även idag tyder den svaga stängningen igår och den långa negativa kursstapeln på en inledande nedgång.

Motstånd: 1028 / 1045-1053 / 1068 / 1093
Stöd: 1004 / 996 / 983 / 971 / 947

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX J med en hävstång kring 5,50 och en stop loss på 852,00.
Nedgång: MINISHRT OMX P med en hävstång kring 5,07 och en stop loss på 1179,00.
(Läs mer om minisar på RBS hemsida)
I Storbritannien förväntas en lägre tillväxttakt kan vi läsa i en rapport från  National Institute of Economic and Social Research (NIESR).

Igår godkändes även formellt senaten kompromissförslaget om att höja skuldtaket i USA. DN, SvD, AFV, VA

Det är intressant att läsa i både DN och SvD att tre av fyra deltagare i det utskällda fas 3 är nöjda med åtgärden. Nu kommer arbetsförmedlingen att tillåta ett större inslag av riktiga arbeten i fas 3. Uttrycket ”tomma tunnor skramlar mest” känns passande tycker jag.

Idag rapporterar:
– Artimplant (kl 14.00), Indutrade (kl 10.00), Lundin Petroleum (kl 7.30), Meda (kl 8.00), Tradedoubler (kl 8.00), Next (resultatuppdatering (ej fullständig rapport)), Time Warner (före USA-börsernas öppning, alltså precis när som helst…), TRW (kl 13.00)

AstraZeneca handlas fom idag exklusive utdelning (0,85 USD).

Håll koll på följande börstider:
– Kina: tjänste-PMI juli kl 3.00
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn juli kl 8.30
– EMU: tjänste-PMI (def) juli kl 9.58
– EMU: detaljhandel juni kl 11.00
– USA: Challenger varselstatistik juli kl 13.30
– USA: ADP sysselsättning privat sektor juli kl 14.15
– USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn juli kl 16.00
– USA: industriorder juni kl 16.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

Tisdagens nedgång innebär att S&P 500 backat sju dagar i rad och åtta dagars konstant nedgång för DJIA. Trots att både Fitch och Moody´s behåller AAA-ratingen för världens största ekonomin varnar man för att om inget görs åt skuldbördan kommer ratingen framöver att sänkas och det skapar en oro för tillståndet i den amerikanska ekonomin. Uttalandena spädde på osäkerheten och S&P 500 stängde på 1254,54 som motsvarade en nedgång med 2,6 procent.

S&P 500 inför onsdagen: Läget blir allt mer kaotiskt och den totala avsaknaden av bredd i samband med de allt kortare uppgångsfaserna visar att även de stora elefanterna positionerar sig för nedgång. Under de högvollatider som nu råder gäller det att handla med betydligt mindre positioner än vanligt! Stödnivåerna ryker på löpande band och de nivåer som bara för några dagar sedan kändes långt bort närmar sig nu med stormsteg. Punkteras 1000-nivån börjar den mycket viktiga 980-nivån som var svårpasserad under uppgången i slutet av 2009 att rycka närmare. Tekniskt och tidsmässigt närmar vi oss en uppstuds, men om, när och hur stor den blir är svårt att sia om. I nuvarande marknadsläge skall den i alla fall användas för att leta nya och bättre nivåer för att gå kort. Även idag tyder den svaga stängningen igår och den långa negativa kursstapeln på en inledande nedgång.

Motstånd: 1028 / 1045-1053 / 1068 / 1093
Stöd: 1004 / 996 / 983 / 971 / 947

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX J med en hävstång kring 5,50 och en stop loss på 852,00.
Nedgång: MINISHRT OMX P med en hävstång kring 5,07 och en stop loss på 1179,00.
(Läs mer om minisar på RBS hemsida)
De japanska inköpscheferna blir alltmer negativa och ISM föll till 45,3 under juli månad (en nivå under 50 innebär att utsikterna är negativa). I Asien backar börserna även under onsdagen. När marknaden sviktar börjar man tolka nyheter och statistik alltmer negativt. Börserna faller åter i Asien, även om de Kinesiska börserna står emot nedgångarna. De Japanska börserna noterade på onsdagen sitt största fall sedan mars, då börserna skakades av jordbävningskatastrof och kärnkraftsolyckor. Nikkei backar 2,2 procent och Australiens All Ordinaries noteras just nu för en nedgång på 2,3 procent. Det bredare Asia Top 100 faller med 1,5 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar